Din Program
Abordarea moderna a malformatiilor si tumorilor vasculare la copil (Dr. Adriana Diaconeasa si Dr. Luigi Calapod)

Abordarea moderna a malformatiilor si tumorilor vasculare la copil (Dr. Adriana Diaconeasa)

Acest subiect este de obicei evitat deoarece trebuiesc implicate mai multe specialitati medicale in acelasi timp. Abordarea multidisciplinara moderna se impune si in planul de investigatii si in cel de tratament. Este foarte important ca, inca din prima luna de viata sa se recomande investigatii in acest sens. Ecografia de parti moi, uneori tomografia computerizata, precum si medicatia recomandata si urmarita de pediatru (propranolol), alaturi de monitorizarea evolutiei acestor malformatii si tumori, ofera informatiile necesare diagnosticului diferential si ulterior abordarii corecte. Tratamentele recomandate nu sunt intotdeauna cele mai indicate si de aceea ne dorim, cu aceasta ocazie, sa va impartasim din experienta noastra.
Dupa clasificarea si diferentierea malformatiilor si tumorilor vasculare, ne vom axa pe solutiile moderne de tratament medicamentos si laserterapie noninvaziva. Va vom prezenta si rezultate ale tratamentelor cu laserul Cutera pentru peste 150 de copii in cei patru ani de colaborare cu spitalul "Grigore Alexandrescu" din Bucuresti.

Medicina regenerativ

Terapia PRP RegenACR Elvetia

Folosite cu succes din 2010 si in Romania, kit-urile de preparare PRP RegenACR (Autologous Cellular Rejuvenation) presupun doar 3 etape pentru obtinerea unei plasme activate:
recoltare
in functie de tehnica folosita si zona de injectare, se recolteaza 1 – 3 tuburi a cate 8 ml de sange venos, tuburi biocompatibile care contin un gel de separare pentru pastrarea viabilitatii trombocitelor peste 95%
centrifugare 5 minute
tuburile respective se centrifugheaza direct, conform protocolului elvetian
activarea PRP-ului in seringa de injectare
se foloseste gluconat de calciu sau trombina
Se vor face injectari pentru regenerarea pielii la nivelul fetei, gatului, decolteului, respectiv la nivelul scalpului (alopecie de tip androgin). De asemenea, se va insista pe intinerirea mainilor, o procedura solicitata intens de paciente. Vom folosi ca anestezie doar crioterapia locala (flux de aer la -30 ºC) Cryo6.
Tehnica de injectare a PRP-ului este extrem de facila, fara riscurile asociate rejuvenarii cu toxina botulinica sau acid hialuronic. Fiecare participant va exersa, astfel incat dupa acest workshop va putea aplica terapia PRP RegenACR in cabinetul propriu.
Plasma RegenACR activata cu trombina poate fi injectata in santurile nazo-geniene, obtinand si un efect volumetric imediat; in tratamentul plagilor atone (ulcer varicos, picior diabetic etc.) sau a arsurilor, activarea se face in momentul aplicarii pe plaga (aplicatorul RegenSpray).

Regenerare cu unde de soc radiale ZWave

Undele de soc au fost folosite prima oara in litotritie, fiind ulterior preluate in fizioterapie si recuperare. Recent, s-au dovedit eficiente si in medicina estetica.
Terapia cu unde de soc actioneaza direct asupra structurilor de colagen din tegument, imbunatateste vascularizatia si metabolismul adipocitelor. Masajul mecanic reduce edemul si stimuleaza drenajul limfatic. Colagenul nou format creste elasticitatea si tonicitatea pielii.
Vom la avea dispozitie un sistem Zimmer Z-Wave pentru exemplificarea si exersarea procedurii.

Crioterapia in medicina regenerativa -110 ºC

Crioterapia intregului corp a fost folosita in artrita reumatoida inca de acum 25 de ani (T. Yamauchi). Spre deosebire de crioterapia locala sau partiala (pana la nivelul gatului), crioterapia intregului corp se bazeaza pe principiul: stimul – reactie sistemica – adaptare.
Consta in expunerea corpului neprotejat la -110 ºC, pana la 3-4 minute, sub monitorizare permanenta. Efectele immediate ale crioterapiei constau in vasoconstrictie generalizata si o pierdere rapida a caldurii prin convectie pe toata suprafata corpului, mai ales la nivelul membrelor. Reactia sistemica se manifesta prin declansarea mai multor procese neurovegetative, termice, musculo-articulare si cardiovasculare, cu multiple efecte benefice.
Terapie de baza in medicina fizica si de recuperare, unde se adreseaza pacientilor cu traumatisme acute, afectiuni reumatismale, crioterapia a fost recent extinsa in sportul de performanta, nu numai pentru reducerea duratei de refacere, dar si pentru cresterea performantelor.
In dermatologie, se recomanda in psoriazis, neurodermatite, scleroza multipla, etc. Alte indicatii: astmul bronsic, oboseala cronica, tulburari de somn, depresii.